ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: "ΑΠΟΛΥΤΟ-ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ"
Έστω δύο χώρες: ν Γερμανία και η Κένυα, οι οποίες παράγουν δύο ειδών προϊόντα: βιομηχανικά και αγροτικά. Ο μοναδικός συντελεστής που χρησιμοποιούν για την παραγωγή είναι η εργασία. Η Γερμανία μπορεί να παράγει μία μονάδα βιομηχανικού προϊόντος χρησιμοποιώντας δύο μονάδες εργασίας, ενώ για την παραγωγή μιας μονάδας αγροτικού προϊόντος απαιτείται μια μονάδα εργασίας. Στην Κένυα για να παραχθεί μια μονάδα βιομηχανικού προϊόντος απαιτούνται πέντε μονάδες εργασίας, ενώ για την παραγωγή μιας μονάδας αγροτικού προϊόντος απαιτούνται δύο μονάδες εργασίας.
Από τα παραπάνω φαίνεται αρχικά ότι η Γερμανία μπορεί να παράγει φθηνότερα και τα δύο προϊόντα. Έχει δηλαδή απόλυτο πλεονέκτημα στην παραγωγή και των δύο αγαθών.
Όμως, όταν η Κένυα παράγει μια μονάδα αγροτικού προϊόντος, χρησιμοποιεί δύο μονάδες εργασίας, τις οποίες "στερεί" από την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων. Δηλαδή θυσιάζει 0,4 (=2/5) μονάδες βιομηχανικού προϊόντος για την παραγωγή μιας μονάδας αγροτικού.
Η Γερμανία για την παραγωγή μιας μονάδας αγροτικού προϊόντος θυσιάζει 0,5(=1/2) μονάδες βιομηχανικού. Άρα η Κένυα μπορεί να παράγει φθηνότερα αγροτικά προϊόντα σε όρους βιομηχανικών προϊόντων από ότι η Γερμανία. Δηλαδή η Κένυα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και η Γερμανία στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων.