4. ΕΝΔΟΚΛΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.

Ας δούμε τώρα κάποια σημεία που σχετίζονται με το ενδοκλαδικό και το διακλαδικό εμπόριο, βάσει τόσο των Παραδοσιακών όσο και των Νέων Θεωριών Εμπορίου:

1. Το διακλαδικό εμπόριο αντανακλά το συγκριτικό πλεονέκτημα. Η εξειδίκευση κάθε χώρας στην παραγωγή αγαθών που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα θα οδηγήσει σε ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ χωρών που ανήκουν σε διαφορετικό κλάδο.

2. Το ενδοκλαδικό εμπόριο δεν αντανακλά το συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι οικονομίες κλίμακας κάνουν τις χώρες να παράγουν μικρό φάσμα προϊόντων και οι ανάγκες της ζήτησης τις αναγκάζουν να εμπορεύονται διαφοροποιημένα προϊόντα του ίδιου κλάδου.

3. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι ακριβώς θα παράγει κάθε χώρα, όταν μιλάμε για ενδοκλαδικό εμπόριο. Αντίθετα, σύμφωνα με τις παραδοσιακές θεωρίες, γνωρίζοντας τις τεχνολογίες παραγωγής κάθε χώρας ή τους συντελεστές παραγωγής που διαθέτει σε σχετική αφθονία θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τι ακριβώς θα παράγει κάθε οικονομία.

4. Αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε είναι η σχετική σημασία του ενδοκλαδικού εμπορίου στο συνολικό εμπόριο μεταξύ χωρών. Χώρες που έχουν όμοιο λόγο κεφαλαίου προς εργασία (και μάλιστα αν αυτός ο λόγος είναι υψηλός), θα τείνουν να διεξάγουν ενδοκλαδικό εμπόριο. Αν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στους λόγους αυτούς, γεγονός που θα ενισχύει τον πειρασμό της εξειδίκευσης και του συγκριτικού πλεονεκτήματος, σημαντικό τμήμα του εμπορίου τους θα είναι διακλαδικό.

5. Το διακλαδικό εμπόριο δημιουργεί ισχυρά αναδιανεμητικά αποτελέσματα, καθώς η εξειδίκευση μιας χώρας στην παραγωγή ενός προϊόντος ωφελεί τους κατόχους των παραγωγικών συντελεστών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του. Το ενδοκλαδικό εμπόριο, δεν οδηγεί σε επέκταση ή συρρίκνωση συγκεκριμένων κλάδων, καθώς μια οικονομία δεν θα εξειδικευτεί στην παραγωγή συγκεκριμένων αγαθών.


Προηγούμενη Σελίδα - Επόμενη Σελίδa