ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:ΑΤΕΛΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (ΑΝΑΛΥΣΗ BRANDER-SPENCER).

Ας υποθέσουμε ένα κλάδο στον οποίο ισχύει ο ατελής ανταγωνισμός και η υπόθεση των υπερβάλλουσων αποδόσεων. Έστω ότι αυτός ο κλάδος είναι η κατασκευή αεροσκαφών και υπάρχουν δύο εταιρείες η Boeing και η Airbus από την Αμερική και την Ευρώπη αντίστοιχα.

Στην συνέχεια υποθέτουμε ότι υπάρχει ένα νέο αεροσκάφος και θα εξετάσουμε ποια η συνέπεια αν αναλάβει μια εταιρεία την κατασκευή του. Όπως φαίνεται από τον πίνακα (A), αν μια από τις δύο εταιρείες μπει πρώτη στην κατασκευή του αεροσκάφους θα αποκτήσει το προβάδισμα έχοντας κέρδος 100 ενώ η άλλη δεν θα αναλάβει την παραγωγή του. Αν μπουν και οι δύο στην παραγωγή του, τότε και οι δύο θα έχουν ζημιά -5 ενώ μηδενικό θα είναι το αποτέλεσμα αν δεν μπει καμία. Ας υποθέσουμε ότι η Boeing αποκτήσει το προβάδισμα, δηλαδή μιλάμε για την περίπτωση που απεικονίζεται στο πάνω δεξιά κουτάκι.

Πίνακας 2Α: Ανταγωνισμός των δύο επιχειρήσεων

Ας υποθέσουμε τώρα ότι η ευρωπαϊκή κυβέρνηση επιδοτήσει την Airbus με 25%, με αποτέλεσμα η Airbus να έχει πάντα το προβάδισμα όπως φαίνεται και στον πίνακα (B). Η Airbus να αποκτήσει το προβάδισμα ότι και να κάνει η άλλη εταιρεία. Αυτή η επιδότηση μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας στρατηγικής εμπορικής πολιτικής μιας χώρας, δίνοντας ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις της έναντι των ανταγωνιστών της.

Πίνακας 2Β: Επιδότηση στην Airbus

...επιστροφή.