ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας είναι η χαμηλή συμμετοχή του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό. Στις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών που έχουν ως αντικείμενο την απασχόληση, το εργατικό δυναμικό ορίζεται ως το σύνολο των ικανών και επιθυμούντων προς εργασία ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών (το οποίο υποδιαιρείται συνήθως σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες 15-24, 25-54 και 55-64 ετών). Ο δείκτης με βάση τον οποίον εξετάζεται η μεταβλητή αυτή είναι ο λόγος του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, προς το σύνολο του πληθυσμού μιας χώρας.
Το ποσοστό συμμετοχής στην Ευρώπη είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνει σταδιακή άνοδο λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της συμμετοχής στον ενεργό πληθυσμό ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (πχ γυναίκες, ηλικιωμένοι κλπ) και της αύξησης της εισροής οικονομικών μεταναστών από τρίτες χώρες.
Η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ποσοστό ανεργίας (ποσοστό ανεργίας =αριθμός ανέργων/εργατικό δυναμικό). Ωστόσο, στην Ευρώπη το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται με αναλογικά μεγαλύτερο ρυθμό από την αύξηση του εργατικού δυναμικού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν συνδέεται με την αύξηση του ενεργού πληθυσμού, αλλά με τις δυσκαμψίες που παρατηρούνται στη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από στοιχεία της Επιτροπής (European Commission, (2005), The contribution of wage developments to labour market performance) σύμφωνα με τα οποία αν στην Ευρώπη ο πληθυσμός ηλικίας 15-64 ετών αυξανόταν με ανάλογο ρυθμό με αυτόν των ΗΠΑ (47% ενώ στην Ευρώπη για την περίοδο 1970-2004 αυξήθηκε κατά 25%), το ποσοστό απασχόλησης σήμερα θα ήταν 57% και όχι 65% που είναι στις ΗΠΑ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΕΩΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΕ-25)

ΠΗΓΗ : European Commission (2005), Employment in Europe 2005 : Recent trends and Prospects.

...επιστροφή.