Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας (Μάρτιος 2000) έθεσε ως στρατηγικό στόχο για την ΕΕ, μέχρι το 2010, να γίνει η πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης στον κόσμο. Επίκεντρο του παραπάνω στόχου είναι η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης, και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2010 το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ θα πρέπει να προσεγγίσει το 70%, ενώ για τις γυναίκες πάνω από το 67%. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης, προστέθηκαν δύο ενδιάμεσοι στόχοι και ένας επιπλέον τελικός: το συνολικό ποσοστό απασχόλησης να προσεγγίσει το 67% το 2005, το 57% για τις γυναίκες και το 50% για τα ηλικιωμένα άτομα μέχρι το 2010. Στην Εαρινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2005 αποφασίσθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης και στη βελτίωση της διαδικασίας επίτευξης των στόχων της Λισαβόνας.
Μεταξύ άλλων, τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να συντάσουν τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων για τη Στρατηγική της Λισαβόνας (Lisbon National Reform Programmes), στα οποία θα παρουσιάζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου, οι οποίες είναι :

  • η αύξηση της απασχόλησης και των επιδόσεων των αγορών εργασίας τους
  • η βελτίωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης
  • η προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και της καινοτομίας
  • η ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος
  • η βελτίωση των προσόντων του εργατικού δυναμικού.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

Πηγή : European Commission (2005), Report on the Lisbon National Reform Programmes 2005.

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

Πηγή : European Commission (2005), : Employment in Europe 2005 : Recent trends and Prospects

 

...επιστροφή.