ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ


Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου "World Economic Outlook Globalization and Inflation", (IMF (2006) World Economic Outlook: Globalization and Inflation ), μεταξύ άλλων, γίνεται εκτενής ανάλυση στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τις διεθνείς ανισορροπίες που μπορεί να δημιουργήσει. Η αύξηση αυτή της τιμής του πετρελαίου (η οποία κατά την περίοδο 2002-2005 αυξήθηκε κατά 30 περίπου δολάρια το βαρέλι), αποδίδεται τόσο στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, όσο και στην ανησυχία σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη της προσφοράς. Συνέπεια της αυξησης της τιμής του πετρελαίου είναι η μείωση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Το κατά πόσο μια οικονομία μπορεί να προσαρμοσθεί στις μεταβολές αυτές, εξαρτάται από παράγοντες, όπως ο βαθμός ολοκλήρωσής της στην παγκόσμια οικονομία, η διαρθρωτική ευελιξία, η αξιοπιστία των νομισματικών αρχών, οι πληθωριστικές προσδοκίες που μια τέτοια αύξηση μπορεί να δημιουργήσει και η ταχύτητα με την οποία προσαρμόζεται η εσωτερική τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς διακυμάνσεις της.
Σε άλλο σημείο της ίδιας έκθεσης αναλύονται οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στον πληθωρισμό. Η τόνωση του διεθνούς ανταγωνισμού εμποδίζει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές τους, πιέζοντας τους μισθούς προς τα κάτω σε πολλούς τομείς της οικονομίας και οδηγώντας τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση νέων καινοτομικών μεθόδων παραγωγής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται με πολιτικές απορρύθμισης του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα. Επίσης, η διεθνής ανακατανομή της παραγωγικής δραστηριότητας των πολυεθνικών επιχειρήσεων μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής τους. Μια άλλη θετική επίπτωση της παγκοσμιοποίησης στον εγχώριο πληθωρισμό προκύπτει από την αποδυνάμωση των εγχώριων επιχειρήσεων στην επιβολή υψηλών τιμών στα προϊόντα τους.
Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο των τιμών, μέσω του κόστους εργασίας. Η αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού σε έναν τομέα παραγωγής από την μία μειώνει την αμοιβή της εργασίας λόγω του ανταγωνισμού, από την άλλη όμως μπορεί να την αυξήσει λόγω της τόνωσης της παραγωγικότητάς της (για παράδειγμα μια αύξηση κατά 1% του λόγου των εισαγωγών σε έναν τομέα μειώνει τις σχετικές αμοιβές κατά 0,1%, ενώ μια αύξηση κατά 1% του διεθνούς ανοίγματος ενός τομέα αυξάνει την παραγωγικότητα κατά 0,1%).

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: Ο ΡΥΘΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ (ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ).

ΠΗΓΗ: EUROSTAT

 

...επιστροφή.