ΜΕΡΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΌΝ

Η διαφορά του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν είναι ότι το πρώτο παράγεται από το σύνολο των παραγωγικών συντελεστών που είναι εγκατεστημένοι σε μια χώρα (ημεδαπούς και αλλοδαπούς), ενώ το δεύτερο παράγεται από ημεδαπούς παραγωγικούς συντελεστές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μιας χώρας.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο αφορά στον όρο τελικά αγαθά και υπηρεσίες. Σε μια οικονομία εκτός από τα τελικά αγαθά, παράγονται και ενδιάμεσα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των πρώτων. Η αξία, όμως, των τελικών αγαθών περιλαμβάνει και την αξία των ενδιάμεσων. Ο συνυπολογισμός, λοιπόν, των ενδιάμεσων αγαθών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα έχει ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του Εγχώριου Προϊόντος δύο φορές.
Η μέτρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι ένας καλός δείκτης για την οικονομική πορεία μιας χώρας διαχρονικά, αλλά και σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η έκφρασή του σε χρηματικές μονάδες διευκολύνει τη σύγκριση αυτή. Διαφορετικά, αν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υπολογιζόταν σε ποσότητες προϊόντων, η σύγκριση αυτή θα γινόταν με τη χρήση τεράστιων λιστών που θα συμπεριελάμβαναν τα είδη και τις ποσότητες των τελικών αγαθών που παρήχθησαν σε μια χώρα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο(!).
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αποτελεί και ένα δείκτη οικονομικής ευημερίας μιας χώρας, με πολλά, όμως, μειονεκτήματα. Καταρχήν, ως δείκτης οικονομικής ευημερίας δεν δείχνει την διανομή του προϊόντος σε μια χώρα. Επίσης, δεν περιλαμβάνει το σύνολο των αγαθών και των υπηρεσιών που προορίζονται για ιδιοκατανάλωση και που είναι αποτελέσματα της παραοικονομίας.

ΠΙΝΑΚΑΣ 6 : ΕΤΗΣΙΑ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΑΕΠ

European Commission (2005), Employment in Europe 2005 : Recent trends and Prospects


...επιστροφή.