2.8 Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο καταναλωτής θέλει να βρίσκεται σε μια όσο το δυνατόν προς τα έξω και δεξιά καμπύλη αδιαφορίας, καθώς αντιστοιχεί σε μεγαλύτερα επίπεδα χρησιμότητας γι' αυτόν. Το εισόδημα του καταναλωτή, ωστόσο, είναι περιορισμένο, όπως προκύπτει και από την γραμμή εισοδηματικού περιορισμού.
Ας υποθέσουμε ότι ο καταναλωτής βρίσκεται στην πρώτη καμπύλη αδιαφορίας U1. Βάσει του εισοδήματός του μπορεί να βρεθεί σε μια ανώτερη καμπύλη αδιαφορίας όπως είναι η U2 και η οποία αντιστοιχεί υψηλότερο επίπεδο χρησιμότητας γι' αυτόν. Η ανώτερη καμπύλη αδιαφορίας που μπορεί να βρεθεί είναι η U3 , η οποία εφάπτεται της γραμμής του εισοδηματικού περιορισμού. Μια καμπύλη όπως είναι η U4 , ενώ είναι επιθυμητή για τον καταναλωτή, ωστόσο περιλαμβάνει συνδυασμούς που είναι ανέφικτοι βάσει του εισοδήματός του.
Εφόσον εφάπτεται η καμπύλη αδιαφορίας του εισοδηματικού περιορισμού, η κλίση των δυο καμπυλών θα είναι ίσες στο σημείο αυτό. ’ρα στο σημείο ισορροπίας ο ΟΛΥ (κλίση της καμπύλης αδιαφορίας) θα είναι ίσος με το λόγο των τιμών (κλίση της γραμμής εισοδηματικού περιορισμού).
ΟΛΥ=-ΔΧ2/ΔΧ1= -P1/P2 (4)