3.3.10.1 Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ : ΜΙΑ ΑΚΡΑΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα επιτοκίου (όπως στο r1 του Σχήματος 41) η ελαστικότητα ζήτησης χρήματος ως προς το επιτόκιο είναι πλήρως ελαστική. Αν το κράτος ασκήσει επεκτατική δημοσιονομική (αύξηση των δημοσίων δαπανών ή μείωση της φορολογίας), θα μετατοπιστεί η IS προς τα έξω και δεξιά, αυξάνοντας το εισόδημα (από Υ1 σε Υ2).
Όπως, όμως, φαίνεται στο Σχήμα 42 το επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο. Σε χαμηλά επίπεδα επιτοκίου η ζήτηση χρήματος ως περιουσιακό στοιχείο είναι μεγάλη (λόγω του χαμηλού επιτοκίου) και τα άτομα διακρατούν μεγάλη ποσότητα ρευστών. Η αύξηση του εισοδήματος θα αυξήσει τη ζήτηση χρήματος για τη διενέργεια συναλλαγών, χωρίς αυτό να σημαίνει και αύξηση του επιτοκίου, διότι η αυξημένη αυτή ζήτηση θα καλυφθεί από την μεγάλη ποσότητα ρευστών που έχουν στη διάθεσή τους τα άτομα.
Η διατήρηση του επιτοκίου σε χαμηλά επίπεδα (και η μη αύξησή του λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής) δεν θα εκτοπίσει τις ιδιωτικές επενδύσεις και συνεπώς η αύξηση των δαπανών (ή η μείωση της φορολογίας) θα οδηγήσει σε μια "καθαρή" αύξηση του προϊόντος, καθιστώντας τη δημοσιονομική πολιτική πλήρως αποτελεσματική.Σχήμα 41: Η ισορροπία στις αγορές προϊόντος και χρήματος