4.1 ΕΝΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ.

Εξετάζοντας ένα υπόδειγμα γενικής ισορροπίας υποθέτουμε ότι στις αγορές δύο προϊόντων Χ1 και Χ2, αλλά και στις αντίστοιχες αγορές εργασίας τους επικρατεί τέλειος ανταγωνισμος.

Έατω ότι όλες οι αγορές βρίσκονται σε ισορροπία (σημεία Α, Γ,Ε και Η). Αν μεταβληθούν οι προτιμήσεις (ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ) των καταναλωτών κατά τρόπο ευνοϊκό για το αγαθό Χ1,  μετατοπίζεται η καμπύλη ζήτηση προς τα έξω και δεξιά (Α) με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή ισορροπίας. Για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στην αυξημένη ζήτηση του Χ1, θα αυξήσουν την ζήτηση εργασίας, με αποτέλεσμα να μετατοπιστεί η καμπύλη ζήτηση εργασίας προς τα έξω και δεξιά αυξάνοντας το μισθό ισορροπίας (Β). Η αύξηση, όμως, των τιμών των παραγωγικών συντελεστών για το Χ1, θα μετατοπίσει την καμπύλη προσφοράς του Χ1 προς τα πάνω και αριστερά (Α σημείο Β).

Η αύξηση της ζήτησης για το Χ1 με δεδομένο το εισόδημα των καταναλωτών θα μειώσει τη ζήτηση για το Χ2 (Γ). Η αύξηση της ζήτησης για το Χ1 θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να στραφούν στην παραγωγή Χ1, εγκαταλείποντας τον κλάδο του Χ2 μειώνοντας έτσι τη ζήτηση εργασίας για το Χ2 (Δ).
Τα παραπάνω αποτελέσματα μπορούν να θεωρηθούν απλά ως πιθανά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν επικρατεί τέλειος ανταγωνισμός σε όλες τις αγορές, τότε μια διαταραχή σε μια αγορά θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα σημεία ισορροπίας σε όλες τις αγορές (σημεία Β, Δ, Ζ και Θ).

...επιστροφή.